Energetikai tanúsítás

Épületenergetikai tanúsítás Győr-Moson-Sopron megyében

FŐOLDAL
ÁRAK
TANÁCSOK
AJÁNLAT KÉRÉS
REFERENCIA
Győr és környékén vállalom

Épületek energetikai tanúsítását.
Épületek energetikai szaktanácsadását
Költséghatékony hőszigetelési javaslatok kidolgozását

Kérdés esetén a lenti elérhetőségeken tudja velem felvenni a kapcsolatot

Kapcsolat:

E-mail:posta@eet.hu
Telefon: +36 30 6175985
Nevem : Varga Zsolt
Épületenergetikai tanúsító

További weboldalaim:
www.eet.hu
www.epuletenergetikaitanusitas.eu


Energetika

Energia felhasználási szokások

Az épület energiafogyasztását nem csupán az épület és a benne levő rendszerek tulajdonságai befolyásolják, hanem az épületben lakók, az épületet használók szokásai és magatartása is. Ennek mértéke jelentős a teljes energia felhasználásra. Ugyanolyan kialakítású lakásoknál akár 2-2,5- szeres is lehet a lakás fogyasztása, függően attól, hogyan használják a lakást és annak rendszereit. Fontos ezért, hogy ismerjük a helyes használatot.

Energia megtakarítási ötletek:

Alacsonyabb helyiséghőmérséklet

Az energiafogyasztás alacsonyabb helyiséghőmérséklet mellett kevesebb lesz, ezt tudja mindenki. De talán nem tudja mindenki, hogy ha tartósan 1 fokkal csökkentem a szoba hőmérsékletét, akkor 5-6 % -al csökkenhetem a a fűtés energia igényét. Ezért fontos, hogy mindig a lehető legalacsonyabb értéken tartsuk a helyiség hőmérsékletét, amikor nem tartózkodunk benne. Természetesen a fűtésnek az a feladata, hogy azzal megfelelő hőérzetet biztosítsunk, ezért a helyiséghőmérsékletét ennek figyelembe vételével kell megválasztani.

A helyiségekben kialakuló hőmérsékletet nem csupán a fűtési rendszer befolyásolja, ha nem a helyiség energianyeresége is. Ilyen nyereség az ablakon keresztüli napsütés, egyes berendezések hő leadása, a benntartózkodó emberek hő leadása, stb. Mivel az egyes helyiségeknek eltérő a pillanatnyi energianyeresége, ezért azokban más-más hőmérséklet alakulhat ki.

Szoba termosztát megfelelő elhelyezése

Fontos kérdés, hogy megfelelő helyre helyeztük-e el a termosztátot. Ha a szoba termosztátot egy olyan helyiségbe helyezzük, amely hűvösebb a többinél fekvése miatt, akkor a többi helyiségben melegebb lesz a szükségesnél, ami energiapazarlást eredményez.

Ha melegebb kedvezőbb fekvésű helyiségbe helyezzük a termosztátot, akkor a többi helyiség hőmérséklete gyakran hűvös, hideg lehet. Ha ezt azzal kompenzálom, hogy inkább a termosztátot magasabb hőmérsékletre állítom, akkor abban a helyiségben lesz felesleges túlfogyasztás energiapazarlás, ahol a termosztát található.

Szoba termosztát programozása

Gyakran hallani, hogy nem szabad a helyiséghőmérsékletet éjszakára csökkenteni, mert drágább visszafűteni a kihűlt falakat, mint hőn tartani. Ez tévedés! Azzal tudunk energiát megtakarítani, ha minden olyann időszakban, amikor ez megtehető, a lehető legalacsonyabb helyiséghőmérsékletet tartjuk! A tévedés oka talán az lehet, hogy azt látjuk, ha a csökkentés után visszaállítjuk a normálhőmérsékletet, akkor egy ideig az átlagosnál nagyobb fogyasztást tapasztalunk. Ez a többletfogyasztás azonban mindig kevesebb, mint amennyit megtakarítottunk miközben a helyiség lehűlt. Ez ismét azzal magyarázható, hogy alacsonyabb helyiséghőmérséklet mellett kisebb volta hő veszteség. Ha a szoba termosztáttal a teljes lakás egyidejű csökkentésére van lehetőség, akkor azzal kell minden olyan időszakban a helyiség hőmérsékletet csökkenteni, amikor azt lehet. Csökkenthető a hőmérséklet napközben, ha nincs otthon a család, vagy éjszakára, mert az alváshoz nincs olyan magas hőmérsékletre szükség. Általában azt javasolják, hogy a csökkentés mértéke maximum 4-5 “C legyen

Termosztatikus szelepek hatása az épület
energia fogyasztására

Termosztatikus szelepekkel a helyiségek hőmérsékletét külön lehet szabályozni. Ezek segítségével az épületben minden helyiségben be lehet állítani a megfelelő hőérzetet, biztosító hőmérsékletet, és a szelep automatikusan csökkenti a fűtőtest teljesítményét, ha a helyiség hőmérséklete az energia nyereségek miatt emelkedne. A termosztatikus szelep használata a legolcsóbb megoldás az épület energia fogyasztásának csökkentésére. Legtöbb esetben a hőn tartásból fakad a felesleges túlfogyasztás. Azzal tudunk energiát megtakarítani, ha minden olyan időszakban, amikor ez megtehető, a lehető legalacsonyabb helyiséghőmérsékletet tartjuk!

Időjárás függő szabályzó

Külső hőmérséklet érzékelővel rendelkezik, és annak függvényében úgy szabályozza a fűtővíz hőmérsékletét, hogy az valamennyi helyiségben megfelelő helyiséghőmérsékletet eredményezzen. Segítségével alacsonyabban tudjuk tartani a vízhőmérsékletet ezáltal a kazán vesztesége alacsonyabb lesz. Az időjárás függő szabályozás a kazán hatásfokát jelentősen emelheti, így kevesebb energiát fogunk fogyasztani.

Szellőztetés fontossága

Energiatakarékosan ez úgy történik, hogy a lakás több ablakát egyszerre teljesen kinyitva rövid ideig (3+5 percig) szellőztetünk. Ez elegendő a levegő cseréhez, de nem jár a falazat túlzott lehűlésévei. Eközben a termosztatikus szelepeket alacsonyabb hőmérsékletre kell állítani, mert ilyenkor a fűtőtest által leadott hőenergia azonnal a környezetbe távozik. Tévedés azt hinni, hogy az összes nedvesség a falakon keresztül el tud távozni. A szellőztetéssel a lakásban felszabaduló nedvesség nagy részét tudjuk eltávolítani így megelőzhetjük a gombásodást, penészedést.

Hol szökik el a meleg?

Ablakokon

Az ablakok a teljes energiaveszteség 10- 25 %- ért is felelősek. A hő az üvegtáblán valamint az ablakkeret és a fal közti résen át szökik el. A szimpla üvegtáblák jól vezetik a hőt a melegebb helyekről a hidegebb pontok felé. Minél nagyobb az ablak felülete annál több a hő veszteség,

Ajtókon

A bejárati és erkélyajtók felülete a teljes falfelülethez képest kicsi de azért a nyílászárók szigetelésekor nem szabad elfeledkezni az ajtók szigeteléséről sem!

Falak

Egy átlagos családi házban a falak jelentik a legnagyobb hőveszteség-forrást, ez akár 20-30 % is lehet a teljes hő veszteségnek. A falakon a hő veszteség aránya családi házaknál magasabb, mint a társasházi lakások esetén

Tető

A teljes energiaveszteség akár 15-30 százalékáért lehet felelős ha rosszul szigetelt. A pontos arány az épület típusától és a szigetelés vastagságától és minőségétől függ.

Padló,pince

A teljes energiaveszteség akár 10 15% százalékáért is lehet felelős.

Kémény

Ha magas hőmérsékletű füstgáz távozik pl. kandallós fűtésnél a teljes veszteség 10-25% is kiteheti.

A belső hőmérséklet hatása

A helyiségek hőmérséklete jelentősen befolyásolja az épület energiafogyasztását. Tehát az a cél, hogy lehetőleg alacsony helyiség hőmérsékletet tartsunk és biztosítsuk a megfelelő hőérzetet. Ha falszerkezeteket szigeteljük valamint nyílászárókat korszerű hőszigeteltre cseréljük, akkor a belső falon mért felületi hőmérséklet emelkedni fog. Ugyancsak magasabb lesz a belső felületi hőmérséklet, ha padló vagy falfűtést alkalmazunk. Azzal, hogy a belső fal felületi hőmérséklete emelkedik ugyanaz a hőérzet alacsonyabb léghőmérséklet mellett biztosítható, ami energia megtakarítást eredményez. Olyan épületeknél, amelyek rossz szerkezetekkel rendelkeznek : 38 cm es kisméretű téglafal, szigeteletlen padlásfödém, rossz minőségű ablakok, stb. Ezekben az épületekben alacsony külső hőmérséklet mellett a szerkezeteknek a belső felületi hőmérséklete 13-15 °C lesz ami igen alacsony. Ilyen alacsony falhőmérséklet mellett csak igen magas 23+25 °C helyiséghőmérséklettel biztosítható a megfelelő hőérzet. A jól szigetelt szerkezetek mellett a felületi hőmérséklet csak 1+2 “C al alacsonyabb a léghőmérsékletnél, ezért a megfelelő hőérzet már 20+21 °C helyiség hőmérséklettel biztosítható. Ez a hatás fokozható felületi fűtések alkalmazásával, hiszen ilyenkor a külső felületek hőmérséklete lényegesen magasabb lesz. Ennek ellensúlyozására a belső léghőmérséklet 2+4 “C al csökkenthető szokásos értékekhez képest. Mivel a nagy felületek alkalmazásával a hőmérséklet térbeli eloszlása, ezért kevésbé fordulnak elő a helyiségben olyan helyek, ahol kedvezőtlen hőérzetalakul ki.A Mérnök Kamarai számom:
08-6685

Az épületek energetikai tanúsítását csak az végezhet aki az Émer. előírásai szerint sikeres vizsgát tesz. Teljesíti az épületenergetikai ismereteket tartalmazó jogosultsági vizsgát. E szabály alól felmentés nem adható. A Magyar Mérnöki Kamara weblapján a névjegyzékben ezt bár ki ellenőrizheti. A következő linken.
http://www.mmk.hu/